mandag den 8. oktober 2012

Refleksioner - uge 40 essay

-->
Worldbuilding
- er et meget stærkt virkemiddel, når man taler coss/transmedia. Her skabes en fiktiv verden, hvor karaktererne lever. Her kan man involvere seerne og giver dem en følelse af, at være del af universet. I dette essay vil vi reflektere over, hvad man får ud af at lave worldbuilding.

I serien ”Mad Men” er der opbygget et univers, hvor man via serien og den tilhørende medieplatforme kan købe og læse sig til en lille bid af universet. Universet er omfattende og indbyder til, at du kan blive del af det ved, at ”leve MM”. Du kan købe kogebøger fra MM, Lytte til musikken, drikke den samme Whisky, du kan få inspiration til tøjvalg og til det verdenssyn der ligger bag MM.

Mad Men er en fiktiv verden der forsøger at genopdage forgangne tider. På doku-realplanet har man feks. Bonderøven, der forsøger at gøre det samme. Her tales der om et univers bygget på 
” Simple living”
Er man fascineret af bonderøvens idealer og værdier, kan man blive en del af programmets worldbuilding. Man kan købe bogen ”Det enkle liv”, man kan besøge den interaktive kanstaniegården på hjemmesiden, der er opbygget som et 3d kort. Du kan høre ”bonderøvens musik” og skrive med ham på bloggen. Det ligner børnene i Bullerby for voksne. Universet stimulerer vores trang til et simpelt og autentisk liv.

Worldbuilding er et øjebliksbillede der udgiver sig for at være en ”virkelig” verden- Er du vild med det du ser, så kan du få mere via det supplerende univers. ”Mere vil have mere!”

Er det godt at have worlbuilding?

Det positive ved Worlbuilding er bla. At en konstrueret tv-virkelighed kan blive til virkelighed – en virkelighed, man kan tage med hjem og som blive del af.

God Worldbuilding kræver, at man forstår sin målgruppe og hvilke behov der skal opfyldes for, at de vil være en del af universet.

Hvis man er forelsket i en historie eller en stemning, vil man gerne blive en del af det og tage universet med hjem. Det betyder at konceptet har direkte påvirkning på virkeligheden og på den måde bryder ud af sin konstruerede tv-virkelighed.

Det problematiske ved Worldbuilding er, at det kræver mange ressourcer og know how. Hvis Worldbuilding skal fungere godt, så kræver det, at det er gennemført, relevant og målgruppe orienteret, ellers falder det til jorden. Så Worldbuilding er et vigtigt redskab, men hvis man ikke har ressourcerne, kan det gøre mere skade end gavn.  

Af Pernille Fals Bahrt og Rolf Glumsøe - TVM4

Ingen kommentarer:

Send en kommentar